De overwaarde van je woning als extra pensioenpotje, zónder extra lasten

De marktwaarde van je huis is flink gestegen en je hebt een lage hypotheekschuld: in de praktijk het perfecte moment om je woning te verkopen en een ruime overwaarde te realiseren. Maar wat als je in je woning wilt blijven wonen en toch de overwaarde wil verzilveren? Bijvoorbeeld voor het verbouwen van je woning of als een maandelijkse aanvulling van je pensioen. Wat zijn dan de mogelijkheden? In deze blog leggen we het je uit.

Wat is overwaarde?

Voordat we dieper ingaan op het benutten van de overwaarde van je woning, is het belangrijk om uit te leggen wat overwaarde is.

Er is sprake van overwaarde als je woning meer waard is (dit wordt bepaald tijdens een taxatie) dan de hypotheek die er nog op rust. In principe ontstaat overwaarde pas op het moment dat de oude woning verkocht is en het meer heeft opgebracht dan er destijds voor betaald is. Hebben we het over een ruime overwaarde dan is de hypotheek lager dan 50-60% van de woningwaarde.

Overwaarde van je woning verzilveren

Wil je in je huidige woning blijven wonen, maar wél de overwaarde verzilveren? Dan zijn er een aantal mogelijkheden, zoals een krediethypotheek of opeethypotheek. Een oplossing die wij graag willen uitlichten is het ‘Persoonlijk Overwaarde Plan’ voor mensen met een pensioengerechtigde leeftijd. Hiermee kun je als 68+’er de overwaarde van je huis opnemen. Heb je de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt, dan zijn er andere mogelijkheden. Vraag om advies bij je adviseur

Ben jij een 68+’er? Dan bespreken we tijdens een vrijblijvend adviesgesprek hoeveel overwaarde van je huis je mag gebruiken, welke bedragen je wilt opnemen en hoelang je in jouw huis wilt blijven wonen. Op het moment dat je de overwaarde van je huis verzilvert vóórdat je de woning verkoopt, neem je als het ware een voorschot op de verwachte verkoopopbrengst van je woning. Met de extra bestedingsruimte kun je bijvoorbeeld je pensioen aanvullen, zorg inkopen, je huis verduurzamen of andere aanpassingen aanbrengen aan de woning om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zonder extra lasten. Besluit je op een gegeven moment wel om de woning te verkopen, dan wordt dit verrekend. De overwaarde kun je op twee manieren gebruiken:

  • Iedere maand leen je een bedrag om je inkomen aan te vullen.
  • Je leent in één keer een bedrag, bijvoorbeeld voor een grote uitgave, zoals een verbouwing.

Risico’s van een ‘Persoonlijk Overwaarde Plan’

Omdat de woningmarkt erg veranderlijk is, is de overwaarde die je nu op je huis hebt geen garantie voor de toekomst. Deze oplossing is dan ook niet zonder risico’s. Daarom raden wij aan om altijd een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen met één van onze adviseurs. Samen doorlopen we de mogelijkheden en bespreken we de risico’s.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het benutten van de overwaarde van je woning als pensioenaanvulling zonder extra lasten? Of heb je een andere vraag voor één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op of plan direct een afspraak in.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

WelBijWim

Miquel: WelBijWim neemt je als ondernemer én starter écht bij de hand

In eerste instantie gingen Miquel en zijn vriendin naar WelBijWim voor een financiële check. Zij hadden zich namelijk ingeschreven voor een nieuwbouwwoning in Bunschoten-Spakenburg en waren benieuwd naar hun financiële mogelijkheden. Tot hun verrassing werden zij uitgeloot. Dit dwong hen om snel te handelen, dus besloten ze de hulp van WelBijWim in te schakelen.

WelBijWim

De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Naast veel veranderingen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Wij vertellen je er meer over!

Wat anderen zeggen

WelBijWim neemt de tijd voor je. Je bent geen nummer, maar een klant die zeer goed geholpen wordt. Je kunt ze altijd goed bereiken en zij bellen ook direct als er nieuws is. Ze leggen alles duidelijk uit en zijn eerlijk over de mogelijkheden. Zo regelen ze de perfecte hypotheek op basis van jouw wensen.

- Christiaan Keizer