De overwaarde van je woning als extra pensioenpotje, zónder extra lasten

De marktwaarde van je huis is flink gestegen en je hebt een lage hypotheekschuld: in de praktijk het perfecte moment om je woning te verkopen en een ruime overwaarde te realiseren. Maar wat als je in je woning wilt blijven wonen en toch de overwaarde wil verzilveren? Bijvoorbeeld voor het verbouwen van je woning of als een maandelijkse aanvulling van je pensioen. Wat zijn dan de mogelijkheden? In deze blog leggen we het je uit.

Wat is overwaarde?

Voordat we dieper ingaan op het benutten van de overwaarde van je woning, is het belangrijk om uit te leggen wat overwaarde is.

Er is sprake van overwaarde als je woning meer waard is (dit wordt bepaald tijdens een taxatie) dan de hypotheek die er nog op rust. In principe ontstaat overwaarde pas op het moment dat de oude woning verkocht is en het meer heeft opgebracht dan er destijds voor betaald is. Hebben we het over een ruime overwaarde dan is de hypotheek lager dan 50-60% van de woningwaarde.

Overwaarde van je woning verzilveren

Wil je in je huidige woning blijven wonen, maar wél de overwaarde verzilveren? Dan zijn er een aantal mogelijkheden, zoals een krediethypotheek of opeethypotheek. Een oplossing die wij graag willen uitlichten is het ‘Persoonlijk Overwaarde Plan’ voor mensen met een pensioengerechtigde leeftijd. Hiermee kun je als 68+’er de overwaarde van je huis opnemen. Heb je de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt, dan zijn er andere mogelijkheden. Vraag om advies bij je adviseur

Ben jij een 68+’er? Dan bespreken we tijdens een vrijblijvend adviesgesprek hoeveel overwaarde van je huis je mag gebruiken, welke bedragen je wilt opnemen en hoelang je in jouw huis wilt blijven wonen. Op het moment dat je de overwaarde van je huis verzilvert vóórdat je de woning verkoopt, neem je als het ware een voorschot op de verwachte verkoopopbrengst van je woning. Met de extra bestedingsruimte kun je bijvoorbeeld je pensioen aanvullen, zorg inkopen, je huis verduurzamen of andere aanpassingen aanbrengen aan de woning om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zonder extra lasten. Besluit je op een gegeven moment wel om de woning te verkopen, dan wordt dit verrekend. De overwaarde kun je op twee manieren gebruiken:

  • Iedere maand leen je een bedrag om je inkomen aan te vullen.
  • Je leent in één keer een bedrag, bijvoorbeeld voor een grote uitgave, zoals een verbouwing.

Risico’s van een ‘Persoonlijk Overwaarde Plan’

Omdat de woningmarkt erg veranderlijk is, is de overwaarde die je nu op je huis hebt geen garantie voor de toekomst. Deze oplossing is dan ook niet zonder risico’s. Daarom raden wij aan om altijd een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen met één van onze adviseurs. Samen doorlopen we de mogelijkheden en bespreken we de risico’s.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het benutten van de overwaarde van je woning als pensioenaanvulling zonder extra lasten? Of heb je een andere vraag voor één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op of plan direct een afspraak in.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Naast veel veranderingen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Wij vertellen je er meer over!

WelBijWim

Freek: WelBijWim geeft helder en transparant hypotheekadvies

Freek Poort en zijn vrouw besloten om kleiner te gaan wonen. Voor het kopen van een nieuwe, kleinere woning wilden zij hun hypotheek omzetten. Omdat zij hiervoor zelf niet voldoende kennis hadden, schakelden zij de hulp van hypotheekadviseur WelBijWim in.  

WelBijWim

Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

In 2023 vinden er een aantal veranderingen plaats voor jou als starters op de woningmarkt. Benieuwd welke? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

WelBijWim

Overwaarde op mijn woning: wat is het en wat kan ik ermee?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen een overwaarde op hun koopwoning. Wat dat betekent? Wij vertellen je er meer over in dit blog. Lees het hier!

Wat anderen zeggen

WelBijWim neemt de tijd voor je. Je bent geen nummer, maar een klant die zeer goed geholpen wordt. Je kunt ze altijd goed bereiken en zij bellen ook direct als er nieuws is. Ze leggen alles duidelijk uit en zijn eerlijk over de mogelijkheden. Zo regelen ze de perfecte hypotheek op basis van jouw wensen.

- Christiaan Keizer