Drie tips voor het verduurzamen van jouw woning

Je kan er vandaag de dag niet meer om heen: verduurzamen. Misschien heb je er al eens over nagedacht, maar je hebt tegelijkertijd geen idee welke mogelijkheden er zijn en hoe je dit kunt doorvoeren in je eigen woning. En welke voordelen zitten er eigenlijk aan het verduurzamen van je woning -naast een flinke kostenbesparing op je energierekening-? Wij zetten drie tips voor het verduurzamen van jouw woning op een rij in dit blog! En vertellen je meer over het financieren van jouw verduurzamingsplannen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen. Je ziet ze steeds vaker op de daken liggen en je hoort er positieve verhalen over. Maar is het ook van toegevoegde waarde voor jouw woning? Het duurzame voordeel van zonnepanelen is dat het geen gebruik maakt van brandstoffen. Dit zorgt ervoor dat de lucht niet vervuilt. Zonnepanelen maken namelijk alleen gebruik van de zon. Dat betekent overigens niet dat zonnepanelen niet werken zonder zonlicht. Ze werken namelijk ook met indirect licht. De zonnecellen die in de panelen zitten, maken vrijwel direct stroom aan. Hierdoor wordt de energie dat van de zon afkomt niet verspild. Gemiddeld kost de aanschaf van zo’n tien panelen tussen de €4000 en €5000. Dit lijkt een grote investering, maar binnen 7 tot 10 jaar heb je de panelen al terugverdiend. Na die tijd heb je geen energiekosten meer én je draagt een steentje bij aan het verbeteren van het milieu. Win-winsituatie dus.

Wist je dat: je geen BTW over de aanschaf van je zonnepanelen betaalt? Staat er op het prijskaartje €1.210? Dan betaal je -na aftrek van de subsidie die je ontvangt- maar €1.000! Let hierbij op dat je zelf de BTW moet terugvragen. Dit gaat niet vanzelf.

Warmtepomp

Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp. Je verwarmt je huis en water namelijk met een pomp die lucht van buiten verwarmt en toevoert in je huis. Klinkt misschien gek, maar dat is het helemaal niet. Warmtepompen zijn namelijk steeds meer in opkomst. In een groot deel van de nieuwbouwhuizen worden warmtepompen al meegenomen in de bouw. Het grootste voordeel? Je bespaart er een hoop energie én kosten mee. Nu is het zo dat er niet één soort pomp bestaat, maar meerdere. Zo zijn er hybride en elektrische waterpompen. Daarin bestaan ook weer verschillende varianten. Lucht-lucht, lucht-water, water-water, bodem waterpompen. Je hebt dus de keus om te kijken welk soort het beste bij jouw woning past. Ondanks dat het aanschaffen van een warmtepomp nu een grote investering vraagt, kan je over een paar jaar wel je huis kosteloos verwarmen, zonder dat daar aardgas aan te pas komt. Voor een nóg duurzamere woning adviseren wij je om zowel zonnepanelen als een waterpomp aan te schaffen.

Tip: als je nu een warmtepomp koopt, kun je subsidie krijgen. Meer informatie hierover vind je hier.

Isoleren

Een goedkoper alternatief voor het verduurzamen van je woning is isoleren. Met isolatie pak je de woning bij wijze van spreken in. Zo kan de warmte die in het huis zit als het ware niet ontsnappen. Hierdoor stook je in principe een stuk minder, waardoor je een hoop geld bespaart. En je woont comfortabeler, stoot minder CO2 uit én verbruikt minder energie. Binnen het isoleren van je woning, bestaan ook verschillende soorten. De bekendste vormen van isoleren zijn de dak-, vloer- of spouwmuurisolatie. Ook hier heb je de keus om te kijken welke vorm het beste bij jouw woning past.

Tip: voor het isoleren van je huis zijn er subsidies en leningen om de kosten te reduceren. Als je twee of meer vormen van isolatie neemt, of één vorm van isolatie plus een warmtepomp, kan je zo rond de 30 procent van de kosten terugvragen.

Zo financier jij jouw duurzame woning

Tijdens een adviesgesprek met WelBijWim kunnen wij de mogelijkheden voor het financieren van het verduurzamen van jouw woning bespreken. Misschien is het zinvol om je huidige hypotheek over te sluiten, een bouwdepot aan te vragen of om de verduurzamingstips te verwezenlijken met de overwaarde van je woning. We vergelijken de verschillende financieringsopties en adviseren wat het beste bij jouw situatie past. Benieuwd? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Freek: WelBijWim geeft helder en transparant hypotheekadvies

Freek Poort en zijn vrouw besloten om kleiner te gaan wonen. Voor het kopen van een nieuwe, kleinere woning wilden zij hun hypotheek omzetten. Omdat zij hiervoor zelf niet voldoende kennis hadden, schakelden zij de hulp van hypotheekadviseur WelBijWim in.  

WelBijWim

Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

In 2023 vinden er een aantal veranderingen plaats voor jou als starters op de woningmarkt. Benieuwd welke? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

WelBijWim

Overwaarde op mijn woning: wat is het en wat kan ik ermee?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen een overwaarde op hun koopwoning. Wat dat betekent? Wij vertellen je er meer over in dit blog. Lees het hier!

WelBijWim

Verdien net als Ron jouw hypotheekkosten terug bij WelBijWim

Je hypotheekkosten terugverdienen? Het kan WelBijWim! Dat weet Rolf als geen ander. Zijn goede ervaring met WelBijWim leverde hem een cadeaubon ter waarde van €100,- op. Benieuwd hoe? Hij vertelt je er alles over!

Wat anderen zeggen

WelBijWim regelde een hypotheek voor ons als ondernemers, terwijl onze eigen bank zei dat het niet zou lukken. WelBijWim geeft écht advies en gaat dieper in op je vraag. Met zijn inzicht en persoonlijke aandacht krijgt hij dingen voor elkaar. Zo konden wij toch ons droomhuis kopen.

- Angelique Hendriks