Je hypotheek oversluiten; iets voor jou?

Lagere maandlasten voor je hypotheek; wie wil dat nou niet? Je hypotheek oversluiten kan daarvoor een effectieve manier zijn. Vooral nu de hypotheekrente historisch laag is. Maar wat is oversluiten precies en wanneer is het verstandig om dit te doen? WelBijWim legt het uit in deze blog.

Wat is oversluiten?

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, kies je ook altijd voor een rentevaste periode. Dit is meestal 10, 20 of 30 jaar. Binnen die periode heb je zekerheid over wat je aan rente over je hypotheek betaalt. Maar wat als de marktrente (flink) lager wordt dan de rente van de hypotheek die je nu hebt? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Dit betekent dat je een volledig nieuwe hypotheek afsluit, met nieuwe voorwaarden én een nieuwe rente. Met de nieuwe hypotheek, bij je huidige geldverstrekker of een andere hypotheekverstrekker, los je de schuld van de oude hypotheek af. Het grootste voordeel? Lagere maandlasten.

Wat kost het om je hypotheek over te sluiten?

Oversluiten is niet gratis! Er komen altijd kosten bij kijken. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

  • Taxatiekosten: Je huis moet vaak opnieuw getaxeerd worden, omdat de bank wil weten hoeveel je huis waard is. Bij sommige geldverstrekkers mag dit ook via een calcasarapport of de WOZ-waarde. Dit heeft namelijk invloed op je maximale lening.
  • Notariskosten: Omdat je hypotheek wordt ondergebracht bij een nieuwe geldverstrekker (of volgens nieuwe voorwaarden) moet je hypotheekakte opnieuw worden opgesteld door de notaris. Ook hier zijn kosten aan verbonden.
  • Advies- en bemiddelingskosten: Het is verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen voor het oversluiten van je hypotheek. Hem of haar betaal je advies- en bemiddelingskosten.
  • Boete voor oversluiten hypotheek: De bank waar je weggaat rekent meestal een boete als je wilt oversluiten, omdat zij inkomsten mislopen doordat jij je hypotheek vroegtijdig opzegt. De hoogte van deze boete is afhankelijk van meerdere factoren. Hier vertellen we je graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Zoals je ziet, komt er best veel kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Laat je daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur. Je wilt namelijk niet dat je met je nieuwe hypotheek duurder uit bent dan met je vorige.

WelBijWim berekent wat jij kunt besparen bij overstappen

WelBijWim berekent tijdens een persoonlijk gesprek of oversluiten mogelijk is voor jou én of de besparing per maand opweegt tegen de kosten die je maakt. Wim Muijs, eigenaar WelBijWim: “Elke situatie is uniek. Daarom bekijken we tijdens een persoonlijk adviesgesprek het complete plaatje. Van de nieuwe hypotheeklasten en oversluitkosten tot de woonverzekeringen. Omdat met name de boete een grote invloed heeft op het feit of oversluiten interessant voor jou is, kijken we tijdens dit gesprek ook naar de resterende looptijd van je rentevaste periode en naar het rentepercentage. Deze zijn van invloed op de boete die je moet betalen aan je huidige geldverstrekker. Vervolgens berekenen we of de besparingen op je maandlasten door het lagere rentepercentage opwegen tegen de extra kosten die je maakt voor het oversluiten. Pas wanneer jij tevreden bent over hetgeen je gaat besparen, zetten we de oversluiting in gang.”

Weten of jij voordeliger uit bent door je hypotheek over te sluiten of heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op of plan direct een (online) afspraak in. Wij helpen je graag verder.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Freek: WelBijWim geeft helder en transparant hypotheekadvies

Freek Poort en zijn vrouw besloten om kleiner te gaan wonen. Voor het kopen van een nieuwe, kleinere woning wilden zij hun hypotheek omzetten. Omdat zij hiervoor zelf niet voldoende kennis hadden, schakelden zij de hulp van hypotheekadviseur WelBijWim in.  

WelBijWim

Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

In 2023 vinden er een aantal veranderingen plaats voor jou als starters op de woningmarkt. Benieuwd welke? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

WelBijWim

Overwaarde op mijn woning: wat is het en wat kan ik ermee?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen een overwaarde op hun koopwoning. Wat dat betekent? Wij vertellen je er meer over in dit blog. Lees het hier!

WelBijWim

Verdien net als Ron jouw hypotheekkosten terug bij WelBijWim

Je hypotheekkosten terugverdienen? Het kan WelBijWim! Dat weet Rolf als geen ander. Zijn goede ervaring met WelBijWim leverde hem een cadeaubon ter waarde van €100,- op. Benieuwd hoe? Hij vertelt je er alles over!

Wat anderen zeggen

WelBijWim neemt de tijd voor je. Je bent geen nummer, maar een klant die zeer goed geholpen wordt. Je kunt ze altijd goed bereiken en zij bellen ook direct als er nieuws is. Ze leggen alles duidelijk uit en zijn eerlijk over de mogelijkheden. Zo regelen ze de perfecte hypotheek op basis van jouw wensen.

- Christiaan Keizer