Je hypotheek oversluiten; iets voor jou?

Lagere maandlasten voor je hypotheek; wie wil dat nou niet? Je hypotheek oversluiten kan daarvoor een effectieve manier zijn. Vooral nu de hypotheekrente historisch laag is. Maar wat is oversluiten precies en wanneer is het verstandig om dit te doen? WelBijWim legt het uit in deze blog.

Wat is oversluiten?

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, kies je ook altijd voor een rentevaste periode. Dit is meestal 10, 20 of 30 jaar. Binnen die periode heb je zekerheid over wat je aan rente over je hypotheek betaalt. Maar wat als de marktrente (flink) lager wordt dan de rente van de hypotheek die je nu hebt? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Dit betekent dat je een volledig nieuwe hypotheek afsluit, met nieuwe voorwaarden én een nieuwe rente. Met de nieuwe hypotheek, bij je huidige geldverstrekker of een andere hypotheekverstrekker, los je de schuld van de oude hypotheek af. Het grootste voordeel? Lagere maandlasten.

Wat kost het om je hypotheek over te sluiten?

Oversluiten is niet gratis! Er komen altijd kosten bij kijken. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

  • Taxatiekosten: Je huis moet vaak opnieuw getaxeerd worden, omdat de bank wil weten hoeveel je huis waard is. Bij sommige geldverstrekkers mag dit ook via een calcasarapport of de WOZ-waarde. Dit heeft namelijk invloed op je maximale lening.
  • Notariskosten: Omdat je hypotheek wordt ondergebracht bij een nieuwe geldverstrekker (of volgens nieuwe voorwaarden) moet je hypotheekakte opnieuw worden opgesteld door de notaris. Ook hier zijn kosten aan verbonden.
  • Advies- en bemiddelingskosten: Het is verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen voor het oversluiten van je hypotheek. Hem of haar betaal je advies- en bemiddelingskosten.
  • Boete voor oversluiten hypotheek: De bank waar je weggaat rekent meestal een boete als je wilt oversluiten, omdat zij inkomsten mislopen doordat jij je hypotheek vroegtijdig opzegt. De hoogte van deze boete is afhankelijk van meerdere factoren. Hier vertellen we je graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Zoals je ziet, komt er best veel kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Laat je daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur. Je wilt namelijk niet dat je met je nieuwe hypotheek duurder uit bent dan met je vorige.

WelBijWim berekent wat jij kunt besparen bij overstappen

WelBijWim berekent tijdens een persoonlijk gesprek of oversluiten mogelijk is voor jou én of de besparing per maand opweegt tegen de kosten die je maakt. Wim Muijs, eigenaar WelBijWim: “Elke situatie is uniek. Daarom bekijken we tijdens een persoonlijk adviesgesprek het complete plaatje. Van de nieuwe hypotheeklasten en oversluitkosten tot de woonverzekeringen. Omdat met name de boete een grote invloed heeft op het feit of oversluiten interessant voor jou is, kijken we tijdens dit gesprek ook naar de resterende looptijd van je rentevaste periode en naar het rentepercentage. Deze zijn van invloed op de boete die je moet betalen aan je huidige geldverstrekker. Vervolgens berekenen we of de besparingen op je maandlasten door het lagere rentepercentage opwegen tegen de extra kosten die je maakt voor het oversluiten. Pas wanneer jij tevreden bent over hetgeen je gaat besparen, zetten we de oversluiting in gang.”

Weten of jij voordeliger uit bent door je hypotheek over te sluiten of heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op of plan direct een (online) afspraak in. Wij helpen je graag verder.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Jasper Koelewijn geeft het hypotheekadvies van WelBijWim een 11/10

Waarom Jasper koos voor hypotheekadvies bij WelBijWim? Wim neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en helpt je in elke stap van het proces. In dit interview lees je Jaspers ervaringen.

WelBijWim

Dit mag je in 2024 belastingvrij aan je kind schenken

In 2024 mag je in ieder geval € 6.633 belastingvrij aan je kind schenken. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten de meest voorkomende schenkvrijstellingen van 2024 op een rij.

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

Wat anderen zeggen

WelBijWim neemt de tijd voor je. Je bent geen nummer, maar een klant die zeer goed geholpen wordt. Je kunt ze altijd goed bereiken en zij bellen ook direct als er nieuws is. Ze leggen alles duidelijk uit en zijn eerlijk over de mogelijkheden. Zo regelen ze de perfecte hypotheek op basis van jouw wensen.

- Christiaan Keizer