Overwaarde; móet je dat in je nieuwe huis steken?

Tien dingen die jij kunt doen met de overwaarde van je koopwoning

Ga jij binnenkort je huis verkopen? Grote kans dat je er een fijne overwaarde aan overhoudt, aangezien de woningprijzen de afgelopen jaren gigantisch zijn gestegen en de rentes juist historisch laag zijn. Maar moet je die overwaarde per se investeren in je nieuwe woning? Of kan je er ook een wereldreis van maken of een nieuwe auto mee financieren? Wij vertellen het je in deze blog.

Wat is overwaarde?

Laten we beginnen bij het begin, door je eerst uit te leggen wat overwaarde precies is. Overwaarde betekent dat je huis meer waard is dan de hoogte van je hypotheekschuld. Het ontstaat doordat jouw huis in waarde is gestegen of omdat jouw lening is gedaald. Bijvoorbeeld wanneer je met een verbouwing eigen geld in jouw huis hebt gestopt of tussentijds hebt afgelost.

Rekenvoorbeeld overwaarde

Gebruik de volgende berekening om te ontdekken of er sprake is van overwaarde op jouw huis: de waarde van jouw woning min de eventuele hypotheekschuld. Komt er een positief getal uit? Dan is er sprake van overwaarde.

 • Verkoopprijs woning: € 310.000
 • Aflossing hypotheek: € 260.000 -/-
 • Overwaarde = € 50.000

Wat kan ik met overwaarde?

Wanneer je overwaarde hebt op je woning, is dat natuurlijk heel mooi. Maar dat geld zit echter in je woning. Dus hoe zorg je ervoor dat dat geld vrijkomt en je de overwaarde kunt gebruiken? Hiervoor zijn twee opties:

 • Verkopen van je woning;
 • Overwaarde opnemen zonder je huis te verkopen.

Huis verkopen met overwaarde

De overwaarde op je woning komt pas vrij als je het huis of je appartement verkoopt. Met de opbrengst van de woningverkoop los je de nog openstaande hypotheekschuld af. Het bedrag dat je overhoudt (de overwaarde) mag je in principe vrij besteden. Dit geldt alleen als je niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Doe je dat wel, dan krijg je te maken met de bijleenregeling van de Belastingdienst.

Overwaarde opnemen zonder te verhuizen

Misschien wil je wel helemaal niet verhuizen, maar toch gebruik maken van je overwaarde. Bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren, of omdat je het geld goed kan gebruiken voor iets anders.

Tien dingen die jij kunt doen met de overwaarde van je koopwoning

Overwaarde is dus geen bedrag dat je op de plank (of in een sok) hebt liggen om direct leuke dingen mee te doen. Maar als je je overwaarde opneemt of verzilvert, dan kun je het bedrag wél gebruiken op de manier die jij wilt. Zie het als een extra buffer om bijvoorbeeld je woonwensen mee te bekostigen of je spaarrekening mee aan te vullen. Hieronder delen we tien dingen die jij kunt doen met de overwaarde van je woning.

 1. Een nieuw huis kopen;
 2. De overwaarde op je rekening laten storten;
 3. Een andere woning huren;
 4. Overwaarde investeren in je (nieuwe of huidige) woning: verbouwen of verduurzamen;
 5. Huidige hypotheekrente verlagen;
 6. Kosten koper betalen;
 7. Overwaarde (deels) opnemen voor consumptie: van wereldreis tot een vakantiewoning of de aanschaf van een nieuwe auto;
 8. De overwaarde van je woning als extra pensioenpotje, zonder extra lasten;
 9. Emigreren;
 10. Overwaarde (belastingvrij) schenken aan familieleden.

Kortom: er zijn heel wat mogelijkheden wanneer je overwaarde op je huis hebt. Maar ook blijven zitten en niets met die overwaarde doen is een prima optie. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het benutten van je overwaarde? Of heb je een andere vraag aan één van onze financieel adviseurs? Neem dan contact met ons op. Of plan direct een afspraak in bij op ons kantoor in Bunschoten-Spakenburg of Zeewolde.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Miquel: WelBijWim neemt je als ondernemer én starter écht bij de hand

In eerste instantie gingen Miquel en zijn vriendin naar WelBijWim voor een financiële check. Zij hadden zich namelijk ingeschreven voor een nieuwbouwwoning in Bunschoten-Spakenburg en waren benieuwd naar hun financiële mogelijkheden. Tot hun verrassing werden zij uitgeloot. Dit dwong hen om snel te handelen, dus besloten ze de hulp van WelBijWim in te schakelen.

WelBijWim

De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Naast veel veranderingen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Wij vertellen je er meer over!

WelBijWim

Freek: WelBijWim geeft helder en transparant hypotheekadvies

Freek Poort en zijn vrouw besloten om kleiner te gaan wonen. Voor het kopen van een nieuwe, kleinere woning wilden zij hun hypotheek omzetten. Omdat zij hiervoor zelf niet voldoende kennis hadden, schakelden zij de hulp van hypotheekadviseur WelBijWim in.  

WelBijWim

Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

In 2023 vinden er een aantal veranderingen plaats voor jou als starters op de woningmarkt. Benieuwd welke? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Wat anderen zeggen

WelBijWim regelde een hypotheek voor ons als ondernemers, terwijl onze eigen bank zei dat het niet zou lukken. WelBijWim geeft écht advies en gaat dieper in op je vraag. Met zijn inzicht en persoonlijke aandacht krijgt hij dingen voor elkaar. Zo konden wij toch ons droomhuis kopen.

- Angelique Hendriks