Overwaarde; móet je dat in je nieuwe huis steken?

Tien dingen die jij kunt doen met de overwaarde van je koopwoning

Ga jij binnenkort je huis verkopen? Grote kans dat je er een fijne overwaarde aan overhoudt, aangezien de woningprijzen de afgelopen jaren gigantisch zijn gestegen en de rentes juist historisch laag zijn. Maar moet je die overwaarde per se investeren in je nieuwe woning? Of kan je er ook een wereldreis van maken of een nieuwe auto mee financieren? Wij vertellen het je in deze blog.

Wat is overwaarde?

Laten we beginnen bij het begin, door je eerst uit te leggen wat overwaarde precies is. Overwaarde betekent dat je huis meer waard is dan de hoogte van je hypotheekschuld. Het ontstaat doordat jouw huis in waarde is gestegen of omdat jouw lening is gedaald. Bijvoorbeeld wanneer je met een verbouwing eigen geld in jouw huis hebt gestopt of tussentijds hebt afgelost.

Rekenvoorbeeld overwaarde

Gebruik de volgende berekening om te ontdekken of er sprake is van overwaarde op jouw huis: de waarde van jouw woning min de eventuele hypotheekschuld. Komt er een positief getal uit? Dan is er sprake van overwaarde.

 • Verkoopprijs woning: € 310.000</li
 • Aflossing hypotheek: € 260.000 -/-
 • Overwaarde = € 50.000

Wat kan ik met overwaarde?

Wanneer je overwaarde hebt op je woning, is dat natuurlijk heel mooi. Maar dat geld zit echter in je woning. Dus hoe zorg je ervoor dat dat geld vrijkomt en je de overwaarde kunt gebruiken? Hiervoor zijn twee opties:

 • Verkopen van je woning;
 • Overwaarde opnemen zonder je huis te verkopen.

Huis verkopen met overwaarde

De overwaarde op je woning komt pas vrij als je het huis of je appartement verkoopt. Met de opbrengst van de woningverkoop los je de nog openstaande hypotheekschuld af. Het bedrag dat je overhoudt (de overwaarde) mag je in principe vrij besteden. Dit geldt alleen als je niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Doe je dat wel, dan krijg je te maken met de bijleenregeling van de Belastingdienst.

Overwaarde opnemen zonder te verhuizen

Misschien wil je wel helemaal niet verhuizen, maar toch gebruik maken van je overwaarde. Bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren, of omdat je het geld goed kan gebruiken voor iets anders.

Tien dingen die jij kunt doen met de overwaarde van je koopwoning

Overwaarde is dus geen bedrag dat je op de plank (of in een sok) hebt liggen om direct leuke dingen mee te doen. Maar als je je overwaarde opneemt of verzilvert, dan kun je het bedrag wél gebruiken op de manier die jij wilt. Zie het als een extra buffer om bijvoorbeeld je woonwensen mee te bekostigen of je spaarrekening mee aan te vullen. Hieronder delen we tien dingen die jij kunt doen met de overwaarde van je woning.

 1. Een nieuw huis kopen;
 2. De overwaarde op je rekening laten storten;
 3. Een andere woning huren;
 4. Overwaarde investeren in je (nieuwe of huidige) woning: verbouwen of verduurzamen;
 5. Huidige hypotheekrente verlagen;
 6. Kosten koper betalen;
 7. Overwaarde (deels) opnemen voor consumptie: van wereldreis tot een vakantiewoning of de aanschaf van een nieuwe auto;
 8. De overwaarde van je woning als extra pensioenpotje, zonder extra lasten;
 9. Emigreren;
 10. Overwaarde (belastingvrij) schenken aan familieleden.

Kortom: er zijn heel wat mogelijkheden wanneer je overwaarde op je huis hebt. Maar ook blijven zitten en niets met die overwaarde doen is een prima optie. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het benutten van je overwaarde? Of heb je een andere vraag aan één van onze financieel adviseurs? Neem dan contact met ons op. Of plan direct een afspraak in bij op ons kantoor in Bunschoten-Spakenburg of Zeewolde.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Overwaarde; móet je dat in je nieuwe huis steken?

Overwaarde: wat is het en wat kan je ermee? WelBijWim deelt tien dingen die jij kunt doen met de overwaarde van je koopwoning.

WelBijWim

Joeri: “Hypotheekadvies verliep soepel en snel bij WelBijWim”

WelBijWim is volgens onze tevreden klant Joeri altijd eerlijk én altijd bereikbaar. Waarom hij ons hypotheekadvies zo ervaart? Dat lees je hier.

WelBijWim

André: “Wat bij de bank niet kon, lukte wel bij Wim”

André Laseur en zijn vriendin gingen voor eerlijk hypotheekadvies naar WelBijWim in Bunschoten-Spakenburg. Hun ervaringen lees je op onze website.

Wat anderen zeggen

WelBijWim regelde een hypotheek voor ons als ondernemers, terwijl onze eigen bank zei dat het niet zou lukken. WelBijWim geeft écht advies en gaat dieper in op je vraag. Met zijn inzicht en persoonlijke aandacht krijgt hij dingen voor elkaar. Zo konden wij toch ons droomhuis kopen.

- Angelique Hendriks